dilluns, 24 de març de 2014

CÀLCULS URINARIS A LA BUFETA

Els càlculs urinaris són acumulacions de cristalls de determinats minerals en alguna o vàries parts de l'aparell urinari de l'animal, però molt freqüentment els trobem a la bufeta de la orina. Avui us presentarem un cas clínic, el de l'Atila, una gata de 5 anys que ens va arribar amb problemes a l'hora d'orinar: feia aproximadament dos mesos que tenia hematúria (sang a la orina), disuria (orinava més sovint, a dins i fóra de la caixa de sorra) i fins i tot havia començat a tenir una conducta d'ansietat (es llepava les potes de davant compulsivament, en canvi havia deixat de "netejar-se" la resta del cos).Se li va fer una radiografia, on se li va detectar la presència d'urolits (càlculs urinaris) a la bufeta de la orina, i es va programar la cirurgia. En el cas dels gats, hi ha alguna dieta de prescripció que, depenent del tipus de càlcul que sigui, pot inclús arribar a desfer-lo sense necessitat de passar pel quiròfan. En aquest cas, degut al nombre de càlculs que hi havia i al tipus, no hi havia alternativa.


La cirurgia va anar molt bé i li vam extreure 11 càlculs de tamany considerable de la bufeta de la orina. A l'endemà, la gata ja orinava dins la seva caixa amb normalitat i sense problemes.


L'aparell urinari està dedicat principalment a l'eliminació dels productes de desfet en forma soluble (dissolts en la orina); desgraciadament existeixen casos freqüents en que, aquest productes de desfet són escassament solubles i precipiten formant cristalls que, si s'acumulen, poden arribar a formar càlculs urinaris macroscòpics, és a dir, visibles sense microscopi com en aquest cas.

L'alimentació és molt important per control.lar els càlculs urinaris, així com una bona revisió veterinària, ja que en molts casos són conseqüència d'altres problemes mèdics presents en l'animal.


Cap comentari:

Publica un comentari