dimarts, 7 de juny del 2011

PREPARACIÓ AL PART EN LA GOSSA

El part en la gossa es divideix en diverses fases i és especialment important que les entenguem per tal que tot vagi bé i no tinguem cap complicació. Aquestes fases són:

1. PRODROMOS: aquesta és la fase d'embaràs. En les setmanes que precedeixen al part podem trobar episodis d'anorexia, estrenyiment, etc.. Dies abans, comportament d'inquietud per estar buscant un lloc on parir. De 2 a 15 dies abans, comencen a desenvolupar-se les mames, preparant-se per la lactació. D'1 a 3 dies abans del part, apareix tumefacció vulvar, la gossa es llepa molt més aquesta zona. De 24 a 36 hores abans, podrem veure la pèrdua del tap mucós cervical i, ja quan el part és imminent (de 15 a 20 hores abans) baixa la temperatura rectal (fins al voltant de 37ºC), coincidint amb la disminució de la progesterona, que és el que indueix al part.

2. ESTADI 1, DILATACIÓ DEL COLL UTERÍ: És quan es produeix la dilatació del coll cervical i la relaxació vaginal. El que veurem és el començament de les contraccions uterines, normalment cada 15 minuts, i que poden durar de 4 a 12 hores de mitjana, tot i que en primípares, poden arribar a les 36 hores. És en aquesta fase quan la membrana atlanto-coriònica es trenca, és el que coneixem com "trencar aigües".

3. ESTADI 2, EXPULSIÓ: Després d'haver trencat aigües, el primer cadell apareixerà abans de 6 hores, els posteriors normalment surten de 30 minuts a 2 hores després, depenent de la força de les contraccions abdominals de la mare (30 minuts amb contraccions molt violentes).

4. ESTADI 3, CURES DELS CADELLS: Després de néixer, la mare neteja els cadells, talla el cordó umbilical, els llepa el tòrax (estimula així la primera inspiració) i es menja les placentes (hem de deixar que ho faci, ja que això estimula la prolactina, la hormona productora de llet). És normal que després d'haver parit, la gossa tingui durant uns dies pèrdues vaginals verdoses: és resultat de l'expulsió de la uteroverdina, material de degradació de les zones uterines on les placentes estaven implantades.

Per a més informació, ens trobareu, com sempre, a Clínica Veterinària Collbaix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada